Roadtrip-tips

auto

Als je een rondreis gaat maken zit je soms ongemerkt heel veel uren in de auto. Als je drie weken rondreist wordt de auto bijna je tweede huis. Een fijne auto is daarom essentieel.
Een aantal dingen waar ik altijd op let: genoeg ruimte voor al je bagage, cruise control, vier deuren, mogelijkheid voor meerdere bestuurders en bij voorkeur automatisch geschakeld.

navigatie

Je kunt ervoor kiezen om bij een huurauto een navigatiesysteem te huren. Dit soort extra's zijn vaak onnodig duur. Daarom heb ik een paar goede tips voor je.
Zorg dat je Google Maps op je telefoon hebt staan. Als je buiten Europa bent of gewoon in een wat onherbergzaam gebied dan is het wel nodig om de app offline te gebruiken. Zorg dat je vooraf een paar kaarten download zodat deze offline te gebruiken zijn.
Je hebt dan dus gewoon je eigen gratis navigatie bij je. Denk wel even aan een oplader voor in de auto, wel zo handig voor de langere ritten.

onderweg

Zorg dat je goed voorbereid op weg gaat. Bekijk altijd de belangrijkste verkeersregels van jouw bestemming. Wist je bijvoorbeeld dat je in Spanje niet met teenslippers achter het stuur mag zitten?
De website van de ANWB heeft altijd een goed overzicht van de regels. Neem daar eens een kijkje.

lange ritten

Het kan ik het buitenland zomaar voorkomen: 300 kilometer rechtdoor. De afstanden en faciliteiten zijn soms net even anders dan wij hier gewend zijn. Zorg dat je goed voorbereid op weg gaat.
Als je flinke afstanden gaat rijden neem dan op zijn minst genoeg water mee. Als je ook nog een woestijn doorkruist neem dan zeker een extra voorraad mee. Het is erg prettig om een flesje water te kunnen pakken in plaats van steeds weer te stoppen om drinken te gaan halen.
Voel je een pro-roadtripper door ter plaatse een koelbox te kopen en deze in het hotel te vullen bij de ijsmachine. Vooral in de VS kun je in vrijwel alle hotels ijs vinden.
Een gevulde tank is ook geen overbodige luxe. In het buitenland kom je niet overal pompstations tegen. Schat vooraf je route in en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.